Behandelcentrum voor musici

Muziek maken is te vergelijken met een sport. Of je nu beroeps bent of amateur, muziek maken doe je met je lichaam. Om ontspannen te musiceren is een goede lichaamsbeheersing een absolute voorwaarde.

Veel musici hebben het belang van lichaamsbeheersing aan den lijve ondervonden. Bij hen leidde musiceren tot lichamelijke klachten, het zogenaamde Playing Related Musculoskeletal Disorders (PRMD). Dit ontstaat meestal vanwege een te belastende (speel)houding of manier van bewegen. Hierdoor kunnen pijnklachten en ontstekingen in spieren, pezen en gewrichten ontstaan, evenals problemen met de ademhaling en de speeltechniek. Lees hierover een praktijkverhaal van docent muziek de heer J.J. de Beer.

Deze specifieke blessures kunnen behandeld én voorkomen worden in ons Behandelcentrum voor musici. Dit is opgezet door een gespecialiseerde groep specialisten: een manueel therapeut, een fysiotherapeut, een oefentherapeut cesar, logopedist, een ergonoom en een docent muziek. Binnen het Centrum maakt men mensen bewust van hun houding, hun manier van bewegen en leert hen dit zonodig te corrigeren. Ook ademhalings- en blaastechnieken krijgen de aandacht. Oefeningen helpen het lichaamsgevoel te ontwikkelen. Dit kan klachten verminderen of voorkomen. De musicus kan vrijer musiceren en dat komt tot uitdrukking in de muziek.

De therapie besteedt ook aandacht aan:

  • Studiewijze: verantwoorde indeling van de studietijd, samenstellen van een individueel aangepaste warming-up en een cooling-down.
  • Omgaan met spanningen bij voorspelen, audities en concertvoorbereiding.
  • Externe factoren. Denk hierbij aan stoelhoogte de plaatsing ten opzichte van de lessenaar/collegae/dirigent, praktische aanpassingen aan het instrument en adviezen omtrent banden, steunen, kinhouders, mondstukken, etc.

De kosten voor de individuele behandelingen kunnen in rekening worden gebracht bij uw ziektekostenverzekeraar.

Klik hier als u zich wilt inschrijven/opgeven voor een consult of behandeling bij het Behandelcentrum voor Musici.