Kinderbekkenfysiotherapie

Heeft uw kindje last van plas- of poepongelukjes? Kinderbekkenfysiotherapie biedt uitkomst

De meeste kinderen worden zindelijk tussen het tweede en vierde levensjaar. In principe is een kind eerst zindelijk voor ontlasting en daarna voor plas. Kunnen, willen en begrijpen wat het inhoudt, speelt voor kinderen een belangrijke rol bij het zindelijk worden.

Soms lukt het kinderen nog niet zo goed. Ze hebben dan nog regelmatig ‘een ongelukje’. Verder kan het verkeerd gebruiken van de bekkenbodem leiden tot plas- en poepproblemen. Ook kinderen die een buikoperatie hebben ondergaan, een aangeboren afwijking hebben of te kampen hebben met een traumatische voorgeschiedenis kunnen problemen ervaren.

Plas- en poepproblemen kunnen een groot stempel drukken op het leven van uw kind en mogelijk ook uw gezin. Urine- en/of ontlastingsverlies kan een reden zijn om gepest te worden. Kinderen kunnen ook gevoelens van schaamte ontwikkelen. Ze voelen zich onzeker, durven niet te spelen met vriendjes of vriendinnetjes, gaan niet mee op schoolreis of durven niet te logeren.

Veel zindelijkheidsproblemen hangen samen met de bekkenbodemspieren

Schaamte zorgt vaak ook dat er onvoldoende over het probleem wordt gepraat: zowel bij het kind als de ouders. En dat is jammer, want in veel gevallen kan onze kinderfysiotherapeut uw kindje helpen. Blijf er dus niet mee rondlopen! Onze kinderfysiotherapeuten hebben veel kennis en ervaring met het verhelpen van plas- en poepproblemen. Dan gaat het bijvoorbeeld om plasongelukjes overdag, bedplassen, heel vaak moeten plassen en niet goed kunnen plassen. Ook kan fysiotherapie verlichting bieden bij (recidiverende) blaasontsteking, angst om te plassen en pijn bij het plassen. Op het vlak van problemen met de ontlasting kan fysiotherapie helpen bij het voorkomen van poepongelukjes overdag, obstipatie, diarree, angst om te poepen, pijn bij het poepen en buikpijnklachten

Een kinderbekkenfysiotherapeut is gespecialiseerd in kinderen met problemen in het buik-, bekken- en bekkenbodemgebied. De kinderbekkenfysiotherapeut is opgeleid om uw kindje op een speelse manier te leren hoe hij of zij controle kan krijgen over de bekkenbodemspieren. Daarbij wordt gemikt op een mooi resultaat: een zindelijk kind zonder ongelukjes.

Kinderfysiotherapie in de basisverzekering

De overheid vindt kinderfysiotherapie dermate belangrijk dat het onderdeel is van de basisverzekering. Elk kind van 0-18 jaar is daarmee verzekerd voor kinderfysiotherapie. De eerste negen behandelingen en de daaropvolgende negen behandelingen zijn altijd gedekt. Bovendien is er geen sprake van eigen risico bij kinderfysiotherapie.

Wenst u meer informatie? Neem dan contact op met Beweegcentrum Winschoten via 0597-413333 of stuur direct een email aan onze kinderbekkenfysiotherapeut Marleen Ormel: marleen@bc-winschoten.nl.

Maak een afspraak







    De hierboven ingevulde gegevens worden alleen gebruikt voor het maken van een eerste afspraak.